Haber

Batı basını: Türkiye yüzünü doğuya çeviriyor, ekonomik kriz can simidi istiyor, ülkeyi terk edenler artacak

Almanya’nın Frankfurter Allgemeine gazetesi (FAZ): Türkiye Avrupa’ya karşı karar verdi.

Erdoğan’ın yeniden seçilmesi AB’ye götürmeyen siyasetin teyididir. Batı’nın Ankara ile ilişkileri sorun olmaya devam edecek. Erdoğan’ın seçim zaferini adil bulmamak için çok geçerli nedenler var. Yine de sonuç, seçmenin iradesini manipüle etmek olarak yorumlanmamalıdır. Ülkedeki durum aslında muhalefetin lehinde olmalı. Ekonomik sefalet, depremin sonuçları, hukukun üstünlüğünün aşınması; Bunların hepsi Erdoğan’ı yenmek için temiz önkoşullardı.

‘Bu sadece sahte bir seçmeli diktatörlük değil’

Seçim öncesi anketlerin gösterdiği gibi, Kılıçdaroğlu gibi oldukça renksiz bir rakibin bile gerçekçi şansı vardı. Nitekim Erdoğan’ı ikinci tura zorlamayı başardı. Bu bile, Türkiye’nin tüm bariz çılgınlıklarına rağmen sadece şovu durduran bir diktatörlük olmadığını gösteriyor.

‘Türkiye’nin nerede duracağını gösteriyor’

Türkler, görevdeki otoriter İslamcı cumhurbaşkanı ile Kemalist sosyal demokrat rakip arasında bir seçim yaptı. Net bir farkla olmasa da sonunda Erdoğan’ı seçmiş olmaları, ülkedeki ruh hali hakkında bir şeyler söylüyor. Milletvekili seçimlerinde de görüldüğü gibi, Türkiye’de cumhurbaşkanının dindarlık, milli gurur, devlet öncülüğünde modernleşme ve yurt dışında özgüven karışımı toplum modelini destekleyen bir çoğunluk var. Seçim kampanyasının son noktasında milliyetçilik davulunu çalan Kılıçdaroğlu bile Türkiye’nin 2023’te nerede duracağını gösteriyor.

‘Baskı ve taviz verilecek alanlar’

İstanbul, Türkiye demek değildir. Geçmişte İstanbul’un şehirli elitlerini ülke ile özdeşleştirme eğiliminde olan Batı’da bu dikkate alınmalıdır. Erdoğan yönetiminde zor bir ortak olmaya devam edecek olan Türkiye ile çalışmanın bir yolunu bulmak gerekecek. Başkan üzerinde baskı kurmaya ve bazen taviz vermeye değecek alanlar var. Bunların ortasında İsveç’in NATO’ya katılımı ve mülteci sorunu var.

‘İnsan hakları hesap verebilirliği çok geride’

İnsan ve azınlık hakları söz konusu olduğunda işler daha da zor. Başparmak sallama politikası Erdoğan’ın elini güçlendirmeye devam ediyor. En kötü durumda, eski ahlaki süper güç İsveç’in geçen yıl öğrenmek zorunda kaldığı gibi, kendinize zarar verdiniz. Değer odaklı dış politikanın maliyetinin arttığı tek ülke Türkiye değil. Bu, Batı’da aktivizmin geri alamayacağı (göreceli) güç kaybının sonucudur.

‘AB defteri kapandı’

AB üyeliği sorunu da şimdilik çözülmüş durumda. Kılıçdaroğlu kazansa bile çantada pay olmayacaktı. Ancak ikinci tur Erdoğan için gerçekten bir referandumsa, o zaman Türkiye de Pazar günü Avrupa aleyhine karar verdi. Ülke Batı’ya değil Doğu’ya bakıyor.

Almanya’nın Tagesspiegel gazetesi:Erdoğan’ın seçim zaferinden sonra birçok Türk ülkeyi terk etmeye çalışacak.

Recep Tayyip Erdoğan’ın Türkiye’deki cumhurbaşkanlığı ikinci tur seçimlerindeki zaferi olağanüstü bir kariyeri taçlandırıyor. Erdoğan, Türkiye’yi kurucusu Mustafa Kemal Atatürk de dahil olmak üzere kendisinden önceki tüm politikacılardan daha uzun süre yönetti. Kısmen kendi yarattığı bir ekonomik krizin ortasında, komünistlerden Kürtlere, solcu milliyetçilerden sağcı popülistlere kadar uzanan bir muhalefet partileri cephesini kazandı. Bu harika.

‘Zafer gerçeğin yarısıdır’

Ama bu gerçeğin sadece yarısı. Erdoğan’ın devlet yetkilileri, yargı ve medya üzerindeki gücü nedeniyle Türkiye seçimleri adil değildi. Başkan tüm aygıtı seferber etmesine rağmen neredeyse her iki seçmenden biri tarafından reddedildi. Son seçim sonuçlarının da gösterdiği gibi Türkiye bölünmüş bir ülke ve Erdoğan Türkiye’yi açığa çıkarmak yerine bu bölünmeden faydalanıyor.

‘Orta Asya otokrasisini anımsatıyor’

Türkiye’de muhalefet artık daha fazla baskı yaşayacak. Kürt partisi HDP’nin yerel seçimlerden önce yasaklanması bekleniyor. Türkiye uzmanı Soner Çağaptay’ın dediği gibi, bu gelişmelerle birlikte Türkiye giderek Orta Asya otokrasisine benziyor. Pek çok genç ve iyi eğitimli Türk ülkeyi terk etmeye çalışacak. Batı için Erdoğan, seçimden sonra daha da öngörülemez hale gelecek. Yeni zafer Ankara’daki gücü daha da artıracak ve yargı ve dışişleri bakanlığı gibi kurumları daha da zayıflatacak.

‘Körfez’e ve Rusya’ya daha bağımlı hale geliyor’

Üstelik Erdoğan, Körfez hükümetlerine ve seçimden önce bile Merkez Bankası’na milyarlarca dolar aktararak ve elektrik borcu ödemelerini erteleyerek onu destekleyen Rusya’ya daha fazla bağımlı hale geliyor. Türkiye’deki ekonomik kriz nedeniyle Erdoğan’ın gelecekte Araplardan ve Ruslardan daha fazla yardıma ihtiyacı olacak ve karşılığında bir şeyler talep edecekler.

Fransız haber ajansı (AFP): Dönüştürücü ama bölücü 20 yıllık iktidarını 2028’e kadar uzatan tarihi bir ikinci tur seçimini kazanan Erdoğan, son neslin en kötü ekonomik krizini ve İslami kökenli partisinin yolda karşılaştığı en güçlü muhalefet ittifakını atlattı. bugüne kadarki en zorlu seçim zaferi.

‘Daha önce hiç olmadığı kadar test edildi’

Osmanlı sonrası 100 yıllık tarihin en değerlisi olarak görülen seçimde, Türkiye’nin en uzun süre görev yapan lideri daha önce hiç olmadığı kadar sınandı. Kılıçdaroğlu, Erdoğan’ı 14 Mayıs’ta Türkiye’nin ilk ikinci turuna iterek ikinci turda farkı kapattı. Muhalefet destekçileri bunu, Türkiye’yi Osmanlı padişahlarıyla rekabet halindeki güç konsolidasyonu yapan bir adam tarafından bir otokrasiye dönüştürülmekten kurtarmak için bir ‘ya hep ya hiç’ olarak gördüler.

‘Daha fakir ve daha kırsal alanların kahramanı’

Erdoğan, Türkiye’nin parçalanmış toplumunun daha yoksul ve daha kırsal kesimleri tarafından din özgürlüğünü teşvik ettiği ve Anadolu’nun ortasındaki bir zamanlar perişan şehirleri modernleştirdiği için övülüyor.

“Rusya’nın bazı hareketleri nefesimi kesti”

Ancak Erdoğan, muhalefet üzerindeki baskısı ve bir güç gösterisi niteliğindeki dış politikasıyla Batı dünyasını giderek daha fazla şaşırttı. Putin ile olan kişisel bağı, Kremlin’in Ukrayna’ya karşı savaşından sağ çıktı. Türkiye’nin sorunlu ekonomisi, Erdoğan’ın seçim kampanyası vaatlerini cömertçe harcamasına yardımcı olan Rusya’dan gelen enerji ödemelerinde önemli bir gecikmeden yararlanıyor.

“Ekonomi Erdoğan için en acil sınav”

Seçim öncesi lirayı daha fazla değer kaybından korumaya çalışırken on milyarlarca doları yakan Türkiye’nin çökmekte olan ekonomisi, Erdoğan için en acil sınav olacak. Pek çok analist, Türkiye’nin artık ya faiz oranlarını yükseltmesi ya da lirayı destekleme girişimlerinden vazgeçmesi gerektiğini söylüyor. Capital Economics analistleri, “Türkiye ekonomisi ve finansal piyasalar için hesap verme gününün çok yakın olabileceği” uyarısında bulundu.

ABD merkezli Associated Press (AP) : Erdoğan, otoriter yönelimli değişimlerini tersine çevirmeye çalışan rakibini yenerek, NATO’da kilit rol oynayan ve Avrupa ile Asya’nın kavşağında bulunan ülkeyi 5 yıl daha yönetmeyi garanti etti. Seçmenler, 20 yıldır iktidarda olan Erdoğan’a sadakat ile demokratik normlara dönme, daha geleneksel ekonomi politikaları benimseme ve Batı ile bağları geliştirme sözü veren muhalefet adayından af dilemek arasında ikiye bölündü. İkinci turda çoğunluk, güçlü ve kendini kanıtlamış bir lider olarak gördüğü adama desteğini gösterdi ve rakibi Kılıçdaroğlu yerine Erdoğan’ı seçti.

‘NATO’da hassas hamleler zamanı’

Yakın siyasi geleceği güvence altına alınmış olan Erdoğan, şimdi, 50.000’den fazla insanın ölümüne neden olan yıkıcı depremin ardından yaşam krizini ve yeniden yapılanmayı körükleyen, hızla yükselen enflasyonla boğuşmak zorunda. Yeni döneminin NATO üyeleriyle ittifakın geleceği ve Ukrayna’daki savaş konusunda daha hassas hareketler içereceği kesin. Dünyanın dört bir yanındaki cumhurbaşkanları tebriklerini göndererek Türkiye’ye ve Erdoğan’ın küresel siyasette genişleyen rolüne ışık tuttu. Batılı siyasetçiler, yıllar içinde zaman zaman gerginleşen ilişkilere rağmen Erdoğan ile çalışmaya devam etmeye hazır olduklarını söylediler.

ABD gazetesi The New York Times: Enflasyona, şoklara ve şiddetli rekabete rağmen yeniden seçilen Erdoğan’ın ne içeride ne de dış politikada taraf değiştirmeye niyeti olmadığının sinyallerini vermesi Batılı müttefiklerini kızdırdı. Erdoğan’ın iktidarı artık en az çeyrek asır sürebilir, Türk devleti üzerindeki kontrolünü sıkılaştırıyor ve NATO’daki Batılı müttefiklerini kızdırıyor.

“Türk toplumu üzerindeki muhafazakar damgalama derinleşiyor”

Artan ekonomik ve jeopolitik güce sahip bir ülke vizyonunu sürdüren Erdoğan’ın zaferi, Türk toplumu üzerindeki muhafazakar damgasını derinleştiriyor. Destekçileri, yaklaşan ekonomik kriz de dahil olmak üzere Türkiye’nin boğuştuğu zorlukları görmezden gelerek, 85 milyonluk nüfusa ve kıtalararası kritik bağlara sahip ülkenin statüsünü Müslüman bir güç olarak yükselttiği için Erdoğan’ı yüceltti.

ABD gazetesi The Washington Post:Türkiye seçimleri dünya için neden bu kadar değerli?

Kazanılacak veya kaybedilecek çok şey vardı. Muhalefete karşı giderek daha hoşgörüsüz hale gelen Erdoğan yönetiminde, Türkiye’nin bölgesel ve uluslararası bir güç komisyoncusu olarak rolü önemli ölçüde arttı. Seçim sonuçları tüm Ortadoğu ve dünya çapında yakından takip edildi.

‘NATO için Kılıçdaroğlu daha mantıklıydı’

Belki de hiçbir Avrupa ülkesi Türkiye seçimlerini Erdoğan’ın NATO üyeliğine karşı çıktığı İsveç kadar yakından takip etmemiştir. Mart ayında Finlandiya’nın katılmasına izin vererek NATO’nun Rusya ile olan kara sınırını ikiye katlayan Erdoğan, İsveç’in üyelik sürecini PKK gerekçesiyle engellemeye devam ediyor.

Kılıçdaroğlu’nun dış politika baş danışmanı Ünal Çeviköz, Mart ayında Politico’ya İsveç’in NATO emellerinin önünde durmayacaklarını söylemişti: “İkili sorunlarınızı NATO gibi çok taraflı bir örgüte taşırsanız, o zaman kendi ülkeniz arasında bir tür kutuplaşma yaratırsınız.” ülke ve diğer tüm NATO üyeleri.” Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin Avrupa Birliği ile gergin ilişkilerini yeniden canlandırma sözü de verdi.

‘Milliyetçilik yükselirken Suriyeliler ne yapmalı?’

Milliyetçiliğin yükselişe geçtiği Türkiye, bir zamanlar kucak açtığı Suriyeli mültecilere sırtını dönüyor. Erdoğan kamuoyu baskısına boyun eğdi ve bir milyon Suriyeliyi Suriye’de muhalefetin kontrolündeki bölgelere yerleştirme sözü verdi. Bu konuda Erdoğan’la aynı çizgide oynayan Kılıçdaroğlu, AB’nin Suriyelileri yeniden yerleştirmek için Suriye’nin bazı bölgelerini yeniden inşa edecek Türk müteahhitlerine fon sağlaması gerektiğini söyledi. AB bu fonları sağlamazsa kusura bakmayın kapıları açarım, istedikleri yere gidebilirler” dedi.

‘Rusya-Ukrayna dengesi Erdoğan’dan’

Geçen yıl Rusya’nın Ukrayna’ya girişinin ardından hemen arabuluculuk girişiminde bulunarak Moskova ile Kiev arasında ilk tip diplomatik görüşmelere ev sahipliği yapan Türkiye, Moskova ile Kiev’in BM himayesinde tahıl koridoru anlaşmasına varmasına da yardımcı oldu. Erdoğan denge kurmasıyla tanınıyor. Rusya’ya yönelik Batı yaptırımlarına katılmaya direndi, ancak Rusya’nın amaçlarına karşı kullanılmak üzere insansız hava araçlarının Ukrayna’ya satışına izin verdi. Rusya’dan petrol ithal etmeye devam ediyor ve hatta Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’i Türkiye’nin ilk nükleer reaktörünü ziyaret etmeye davet etti, ancak Putin video bağlantısıyla katıldı. Kılıçdaroğlu, cumhurbaşkanı seçilmesi halinde arabuluculuk ve tahıl anlaşması da dahil olmak üzere “Türkiye-Rusya ilişkilerinin sağlıklı ve güvenli bir şekilde devam edeceğinin” sözünü verirken, Ankara’nın NATO statüsüne öncelik vereceğini ifade etti.

ABD’nin TIME dergisi: Erdoğan’ın zaferi Türkiye ve dünya için ne anlama geliyor?

‘Macaristan, Hindistan, Brezilya gibi kötü yollara düştü’

Erdoğan’ın zaferinin yansımaları Türkiye ile sınırlı kalmayacak. Başta NATO olmak üzere büyük uluslararası sonuçları olacaktır. Pek çok şey dünyanın, özellikle Batı’nın onun zaferine nasıl tepki vermeyi seçeceğine ve Erdoğan’ın son dönemini, ona damgasını vuracak mirasını nasıl tanımlamayı seçeceğine bağlı olacak. Demokrasi ile otoriterlik arasındaki küresel savaşta Türkiye yanlış bir yola saptı. Macaristan, Hindistan ve Brezilyadiğer ülkelerle birlikte ikinci kampta kesinlikle kabul edilmektedir.

bayrakli-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

-
Başa dön tuşu
istanbul escort
istanbul escort
istanbul escort